Jetstrømmen er den dominerende kraften i været. Fakktisk er den så kraftig at Fly fra Amerika nyter tidvis flyturer over Atlanteren med nok medvind til å holde motoren på de laveste for justering.

Men Atlanteren er full av varierende områder av varmere hav mot kjøligere. Dette påvikers av hvilke havstrømmer som dominerer i områdene.

Jetstrømmene kommer i to typer av oppførsel. Jevn og ujevn.

Er den jevn. Har den en tendens til å legge seg lavere. Det gjør at temperaturene vanligvis holdt nordover, sprer seg sørover. Det blir kaldere.

Men Atlanteren föres med varme strømmer fra Afrika. Dette betyr at havet fordamer i større grad. Med den jevne jetstrømmen kommer dette vestover. Siden det er lavere betyr at den treffer de Storbritannia rett på. Landet oppfører seg som en nedkjølt ostehøvel som river opp lavtrykk som må passere rett over.

Vi får lavtrykkene på oss i doser på grunn av dette. Om vinteren er dette den mest typiske form for klima. Du husker hvordan snøbyger alltid kommer i sekvenser med opphold i mellom. Bare nå kommer det som regn og hagl.

Dette vil fortsette framover hver eneste dag og hver eneste uker. Men noen dager kommer lengre opphold mellom nedbørskyene og litt sol blir å nyte.

I Juli endrer dette seg. Et høytrykk fra Sibir blir presset mot oss og setter jetstrømmen mot Frankrike. Vi vil iallefall oppleve en slik anomali. Dette betyr lengre periode med varme og helt balansert vær.

Dette er El Nino år. Det betyr at nedbør og det egentlige Norske været dominerer. Men grunnet global oppvarming er reglene endret litt. Derfor blir sommeren å oppleve.

Om litt begrenset denne gang.

Share